Pagrindinis meniu
ARCHYVAS » 2018-2019 m. m. » Projektai » Už knygą geriau... tik knyga (2018-2019)
Kalendorius

« »
P A T K Pn Š S  
29 30 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 01 02
Mėnesio įvykiai »  
Pamokų laikas
 I. 08.00 - 08.45
 II. 08.55 - 09.40
 III. 09.50 - 10.35
 IV. 11.00 - 11.45
 V. 12.10 - 12.55
 VI. 13.05 - 13.50
 VII. 14.00 - 14.45

Už knygą geriau... tik knyga

 

Balandžio mėnesį projekto „Už knygą geriau… tik knyga“ sudedamoji dalis buvo dailiojo rašto konkursas, kuriame dalyvavo visi pradinių klasių mokiniai. Vaikai patys galėjo pasirinkti jiems patinkančią teksto ištrauką, dailiai nurašyti, papuošiant ją iliustracijomis.

Gegužės mėnesį projektą vainikavo kūrybinis darbas „Mano knyga Lietuvai“. Mokiniai kūrė eilėraščius, rašė rašinėlius apie Lietuvą, iliustravo įvairia technika.

Štai keletas atrinktų pavyzdinių darbų.

Dėkoju visoms mokytojoms ir mokiniams, dalyvavusiems projekte.

 

Mokytoja Jurgita Jakonė

 

 

 


Svečiuose rašytojas Vytautas Račickas

 

Vasario 27 d., pagal projektą „Už knygą geriau...tik knyga“, mokykloje lankėsi ir savo kūrybą skaitė prozininkas, redaktorius bei 30 - ties knygų vaikams autorius Vytautas Račickas. Jis papasakojo 3-čių ir spec., lav. klasių mokiniams apie save, savo kūrybą, skaitė kūrinių ištraukas iš knygų „Berniukai šoka breiką“, „Šokoladas iki pirmadienio“, „Lukošiukas“ ir kt.

Vaikai svečiui turėjo daugybę įvairiausių klausimų.

Po nuostabios popietės autorius kvietė įsigyti jo parašytų knygų, kurias mielai papuošė savo autografu.

 

 

Pradinių klasių mokytoja J.Jakonė

 

Nuotraukas žiūrėkite čia

 

 

 

 

 

Sausio 22 dieną mokykloje vyko 1-4 klasių mokinių skaitovų konkursas: „Žodžiai iš vaiko širdies“. Nemaža dalis mokinių šiame konkurse dalyvavo jau nebe pirmą kartą, galbūt todėl vaikai jautėsi gana drąsiai, nejautė didelio jaudulio... Mokiniai skaitė pasirinktus lietuvių poetų ir rašytojų kūrinius. Poezija ir proza mokinių lūpomis skambėjo labai nuoširdžiai, jie puikiai perteikė kūrinių nuotaiką, mintį. Iš mokinių lūpų skambėjo eilėraščiai ne tik apie linksmus kiškučius, keistus senelius, saldainių kalnus, bet ir apie pilkus vilkus, ligas bei tinginius. Mokinius vertino komisija. Skaitovų konkurso prizinių vietų laimėtojai buvo apdovanoti diplomais ir dovanėlėmis. Visi dalyviai gavo padėkos raštus.

Šis konkursas — tai ir menas sielai, ir metinio projekto: „Už knygą geriau tik...knyga“ dalis, ir galimybė pasidžiaugti kitais. Tikimės, kad ir ateityje mokiniai aktyviai dalyvaus įvairiuose konkursuose ir toliau skleis savo kūrybinius gebėjimus.

 Sveikiname nugalėtojus

 

  1-2 klasės 3-4 klasės
I vieta Pijus Bricas 2a kl. (mokyt. L.Nedzveckienė) Domilė Savickaitė 3a kl. (mokyt. A.Semėnienė)
I vieta Mėta Černeckytė 2b kl. (mokyt. D.Krūminienė) Ugnė Margelytė 4a kl. (mokyt. I.Paketūrienė)
II vieta Karolina Miškinytė 2b kl. (mokyt. D.Krūminienė)   Lukas Sidabras 3c kl. (mokyt. J.Jakonė)
III vieta   Atėnė Pletaitė 1a kl. (mokyt. R.Elzbergienė) Auksė Limontaitė 4c kl. (mokyt. A.Ambrazevičienė)

 

Mūsų mokyklą II etape atstovaus 4a klasės mokinė Ugnė Margelytė. Linkime jai sėkmės!

 

 

 

Lapkričio mėnesį, pagal projektą „Už knygą geriau...tik knyga“, 1-4, specialiosios ir lavinamosios klasių mokiniai įvairia technika gamino knygų žymeklius. Nutūpę knygose, jie su nekantrumu lauks savo skaitytojų.

 

Nuotraukas žiūrėkite čia

 

 

Spalio mėnesį, pagal projektą „Už knygą geriau... tik knyga“, 1-4, specialiosios ir lavinamosios klasių mokiniai gvildeno temą „Priimk kitą tokį, koks jis yra...“. Didelis dėmesys buvo skiriamas pažinčiai su neregių pasauliu. Tad mokiniai įvairiose netradicinėse aplinkose susipažino su Brailio raštu, jo atsiradimo istorija, pirmaisiais Brailio rašto propaguotojais Lietuvoje.

3a ir 3b klasių mokiniai vyko į Lietuvos aklųjų biblioteką. Vaikai apsilankė bibliotekos skaitykloje, matė žinomas knygas atspausdintas Brailio raštu, sužinojo, kaip jos demonstruojamos lentynose ir kodėl. Biblioteka turi muziejų, kuriame eksponuojami daiktai, skirti akliesiems. Tai laikrodžiai, mezgimo rateliai, sumažintas Arkikatedros maketas. Muziejuje taip pat buvo eksponuojami ir aklųjų atlikti rankų darbai.

Po išvykos buvo atliekama refleksija. Štai vaikų mintys:

„Yra sportininkų su regėjimo negalia“ (Elzė, Rokas), „Neregiai, skaitydami knygas, liečia ir jaučia“ (Domilė), „Yra 2 greičių garsinis diskas“ (Aidas), „Neregiai irgi moka dirbti kompiuteriu“ (Aronas), „Aklųjų riedulyje (golbole) yra barškantis kamuolys“ (Aidas).

3c kl. ir spec. lav. klasių mokiniai vyko į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą, lankėsi centro bibliotekoje, skaitykloje. Susipažino su Lui Brailio biografija, Brailio rašto atsiradimu, Brailio mašinėle rašė savo vardus.

 

Nuotraukas žiūrėkite čia

 

 

 

Rugsėjo mėnesį startavo naujas 1-4, specialiųjų ir lavinamųjų klasių projektas „Už knygą geriau...tik knyga“, kurio tikslas yra skatinti mokinius domėtis knygomis, skaityti jas.

Tikimasi, kad dalyvaudami projekte mokiniai daugiau domėsis knygų pasauliu; skaitydami įvairių autorių kūrinius turtins kalbinę raišką, susipažins su iškiliomis asmenybėmis, seks jų pavyzdžiu, o bendradarbiaudami su bendraamžiais ir svečiais mokiniai išmoks drąsiau ir teisingiau reikšti mintis, komunikuoti, plės socialinę patirtį.

Tad pirmų klasių mokiniai kartu su savo mokytojomis lankėsi mūsų mokyklos bibliotekoje.

Bibliotekininkė mažuosius skaitytojus supažindino su biblioteka, papasakojo ką galima veikti joje, priminė bibliotekos taisykles ir kaip elgtis su knygelėmis. Mokiniai taip pat sužinojo, kur ir kokias rinktis knygeles, susipažino su knygų vieta lentynose, aptarė knygos reikšmingumą ir jos kelią iki skaitytojo.

 

Nuotraukas žiūrėkite čia

© Vilniaus Žygimanto Augusto pagrindinė mokykla. Visos teisės saugomos.