« » | |||||||
P | A | T | K | Pn | Š | S | |
28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | |
05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | |
Mėnesio įvykiai » |
I. | 08.00 - 08.45 |
II. | 08.55 - 09.40 |
III. | 09.50 - 10.35 |
IV. | 11.00 - 11.45 |
V. | 12.10 - 12.55 |
VI. | 13.05 - 13.50 |
VII. | 14.00 - 14.45 |
Istorikas Liudas Glemža, tyrinėjantis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) valdovų mėgtus gėrimus ir valgius, priėjo prie išvados, kad jų stalas niekuo nesiskyrė nuo Europos karalių.
Lietuvos didieji kunigaikščiai stengėsi neatsilikti nuo Europos monarchų. Pasak istoriko, nors visokios mados į mūsų kraštą ateidavo pavėlavusios, valdovų dvarą jos pasiekdavo gana greitai. „Didelių skirtumų tarp valdovo dvaro ir Europos didikų nebuvo, mados ir etiketas vėlavo tik iki paprastų gyventojų stalo, - teigė istorikas.
Žygimanto Augusto laikais išsiplėtė prieskonių, naudojamų virtuvėje, asortimentas. Virtuvėje padaugėjo citrinų, alyvuogių, kaparių. Vienas istorikas, apibendrindamas Žygimanto Augusto virtuvę, pasakė, kad ji nelabai kuo skyrėsi nuo šių laikų žmonių. Kadangi Žygimanto motina Bona Sforca nei Krokuvoje, nei Vilniuje nesiskyrė su italų kilmės virėjais, į mūsų kraštą atėjo daug italų virtuvės madų.“
(Šaltinis: valdovurumai.lt)
Mes siūlome pasigaminti ir paragauti mūsų mokinių išbandytų renasanso epochos patiekalų.
Gotikinis Vladislovo Jogailos desertas
Karališkasis auksinių keptųjų obuolių desertas
Lietiniai blyneliai su žirnių koše ir spirgais
Renesansinis Bonos Sforcos morkų ir alyvuogių tortas
Stirnos šonkauliukų ir daržovių troškinys
Gotikinis Vladislovo Jogailos desertas II
Karalienės Bonos Sforzos „Odė makaronams“
Renesansinis Bonos Sforzos morkų ir alyvuogių tortas II
Vladislovo Jogailos desertas III