Pagrindinis meniu
UGDYMAS » Neformalusis švietimas » Projektai » Žygimantui Augustui 500 » Renesanso laikų maistas - nuo salotų iki desertų
Kalendorius

« »
P A T K Pn Š S  
29 30 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 01 02
Mėnesio įvykiai »  
Pamokų laikas
 I. 08.00 - 08.45
 II. 08.55 - 09.40
 III. 09.50 - 10.35
 IV. 11.00 - 11.45
 V. 12.10 - 12.55
 VI. 13.05 - 13.50
 VII. 14.00 - 14.45

Istorikas Liudas Glemža, tyrinėjantis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) valdovų mėgtus gėrimus ir valgius, priėjo prie išvados, kad jų stalas niekuo nesiskyrė nuo Europos karalių.

Lietuvos didieji kunigaikščiai stengėsi neatsilikti nuo Europos monarchų. Pasak istoriko, nors visokios mados į mūsų kraštą ateidavo pavėlavusios, valdovų dvarą jos pasiekdavo gana greitai. „Didelių skirtumų tarp valdovo dvaro ir Europos didikų nebuvo, mados ir etiketas vėlavo tik iki paprastų gyventojų stalo, - teigė istorikas.

Žygimanto Augusto laikais išsiplėtė prieskonių, naudojamų virtuvėje, asortimentas. Virtuvėje padaugėjo citrinų, alyvuogių, kaparių. Vienas istorikas, apibendrindamas Žygimanto Augusto virtuvę, pasakė, kad ji nelabai kuo skyrėsi nuo šių laikų žmonių. Kadangi Žygimanto motina Bona Sforca nei Krokuvoje, nei Vilniuje nesiskyrė su italų kilmės virėjais, į mūsų kraštą atėjo daug italų virtuvės madų.“

(Šaltinis: valdovurumai.lt)

 

 

Mes siūlome pasigaminti ir paragauti mūsų mokinių išbandytų renasanso epochos patiekalų.

 

Gotikinis Vladislovo Jogailos desertas

Karališkasis auksinių keptųjų obuolių desertas

Karališki lietiniai blynai

Kopūstų troškinys su bulvėmis

Lietiniai blyneliai su žirnių koše ir spirgais

Morkų pyragas

Obuolių pyragas

Panetonas

Renesansinis Bonos Sforcos morkų ir alyvuogių tortas

Senovinė skrylių lazanija

Stirnos šonkauliukų ir daržovių troškinys

Troškinys

Bulvės su lašinias

Figos su pupelėmis

Gotikinis Vladislovo Jogailos desertas II

Karalienės Bonos Sforzos „Odė makaronams“

Koldūnai

Lašiša

Lietiniai blynai II

Makaronai

Morkų pyragas II

Naliesnikai

Prieskoniai

Renesansinis Bonos Sforzos morkų ir alyvuogių tortas II

Renesanso laikų salotos

Ryžių tarta

Sausainiai „Kalėdų rožės“

Skryliai

Vištienos krūtinėlė

Vladislovo Jogailos desertas III

 

© Vilniaus Žygimanto Augusto pagrindinė mokykla. Visos teisės saugomos.